Grupp/artist
Ulla Olsson
Titel
Twilight Queen – 8-bit Era Meets Nineteenth Century Cathedral Organ
Format
CD
Genre
Fransk SenKlassisk & TVspel / 8-bitisk & Filmisk Orgel
Utgivningsår
2014

Skivbolag / Distro
iguana musik

Cat. No.:

IMU002

The "Band":

Ulla Olsson - Åkerman & Lund Organ in Arlöv & St John's Church, Malmö

Låtlista


01. Castlevania Medley
02. Charles Tournemire: Ave Maris Stella
03. Koji Kondo: Ganon's Tower
04. Koji Kondo: Zelda's Lullaby
05. Louis Vierne: Finale from Symphony No. 1 OP.14
06 - 08.. César Franck: Prélude, Fugue et Variation ~ Prelude, Fugue, Variation
09. Hans Zimmer: Davy Jones' Theme
Ganon writes to his friend Davy:
10. Stefan Pöntinen: Contemplation
11. Stefan Pöntinen: Iron Will

 

 

Från Senromantik till Den flygande Holländaren via Nintendo

Organisten Ulla Olsson älskar Victorian Gothic. Då är ju heller inte steget från improvisationisterna inom franska senromantiken till film- & TVspels-musik varken långt eller så komplicerat. På albumet 'Twilight Queen – 8-bit Era Meets Nineteenth Century Cathedral Organ' hör vi verk av César Franck mer känd för sina cykliska verk, än för ”workshops-konserter” för orgelbyggaren Aristide Cavaillé-Coll. Men även Franck:s elever Charles Tournemire, känd för sina improvistioner rotade djup i den Gregorianska myllan, samt Louis Vierne vars 3:e symfoni sägs vara starten för den musikaliska rörelse som vi känner som Rock and Roll. Dessa herrar inspirerade ock bidrog ju till det som kom att bli NeoKlassisk musik (t ex var den NeoKlassiska stjärnan Maurice Duruflé elev till de båda senare), håller Ulla sej, enligt mej, till Senromantiken vilket jag är tacksam för.
Från filmens värld finner vi, helt logiskt, Davy Jones' Theme av Hans Zimmer från Pirates of the Caribbean.
Ur 8-bitars kompositionerna hör vi 2 av Koji Kondo skrivna till Nintendo:s megasucce The Legend of Zelda. Ock så börjar ju albumet i sann Gothisk anda med Castlevania Medley, från TV-spelet från Japan där familjen Belmont ska rädda världen från vampyren Greve Dracula. Ock så avslutas albumet med 2 nyskrivna stycken, av Stefan Pöntinen, där en spelkaraktär skriver till en filmdito...
När jag spelar Twilight Queen – 8-bit Era Meets Nineteenth Century Cathedral Organ är det känslan av filmisk musik, på både Ave Marisstella & Ganon's Tower går min tankar till Philip Glass' -qatsi-filmer. Men det är i en klassik senromantik, ja gothisk riktning. Det är inte oinspirerade orgelkomp till psalmer skrivna för piano man alldeles för ofta hör på söndagsmässa. Nä här är Orgelmusik som får orgeln att leva upp. Det inte bara hörs, det känns i hela kroppen. Om någon frågar mej är det är så här Orgel ska spelas.

 

 


Betyg idé & prestation: 5
Betyg min musikupplevelse: 3+

TotalBetyg:
4 / 5


Kolla in mer på iguanamusik.se  

 

Lennarrrt ”Mr Z” Olausson
www.ib2.se

 

Z