Grupp/artist
Kjell Jansson Quartet
Titel
at Nefertiti again

Skivbolag / Distro
Imogena Records / Border Music

Genre
Live Jazz

Format
CD
Utgivningsår
2014

Product Code:

IGCD 200

The "Band":

Kjell Jansson (double bass)
Göran Kroon (drums)
Tommy Kotter (piano)
Gilbert Holmström (tenor saxophone)

Låtlista

01. Three And Four (Kjell Jansson) 09.33
02. Om och om igen (Kjell Jansson) 08.46
03. The Pearl (Kjell Jansson) 07.09
04. Free One (Kjell Jansson) 15.05
05. Jimmy’s Groove (Kjell Jansson) 10.26

Total playing time 50.59

 

 

Riktigt Bra LiveJazz

Basisten Kjell Jansson har en kvartett som än en gång spelat in en Liveplatta hemma i Göteborg, närmare bestämt på Nefertiti. Kjell, som 2001 tilldelades P2 Jazzradios pris ”Jazzkatten” för ”Artist som förtjänar mer uppmärksamhet”, har komponerat samtliga 5 spår på det 51 minuter långa albumet 'at Nefertiti again'.
På tenorsaxofon finner vi Gilbert Holmström, som förra året släppte Tiden Är Kort på Moserobie med sin New Quintet, ock som spelat med Jansson sedan tidigt -70-tal då de bildade bandet Mount Everest. Holmström har varit med sedan Kjell Jansson skivdebuterade 1998, men inte varit med på alla 10 album som Jansson härmed gett ut.
Pianisten Tommy Kotter som spelade med i Gilbert Holmströms quartet i slutet av -90-talet, har funnits med på de flesta av Janssons utgivningar sedan 2000. Kotter spelar även i bl a Bohus BigBand, där vi även finner trummisen Göran Kroon. Kroon som återfinns på de flesta av Janssons utgivningar sedan 2007.
Kjell Jansson Quartet at Nefertiti again är skönsvängande jazz som startar med Holmströms tongivande saxofon, ock så blir det lite mer av Kotters piano. Jansson basar & Kroon trummar på. Ock så fortsätter det. Lite ballad på 3:e spåret 'The Pearl'. Inget konstigt, bara riktigt bra livejazz. Tills vi kommer till 4:e & längsta spåret 'Free One'. Här hettar det till. Detta är vad jag vill kalla ett ”solospår”, där det ena hisnande solot efter det andra avlöser varandra. Ock här, en tredjedel in i låten kommer något som låter väldigt... ja, som något från Föreningen L. Laurin:s Tändkuledunk från Lysekil-utgivningar...
Jag skriver det igen: Kjell Jansson Quartet at Nefertiti again är riktigt bra livejazz!


 

 


Betyg: 4 / 5


Kolla in mer på kjquartet.se  

Lennarrrt ”Mr Z” Olausson
www.ib2.se

Photos by Emelie Lager

Z