Grupp/artist
Kaja & Tetra
Titel
Midvintervaka
Skivbolag / Distro
Kakafon Records / Naxos

Genre
AnnorlundaFolkJulMusik
Format
CD
Utgivningsår
2012

Cat. No.:

KAKACD012

The "Band":

Kaja
Livet Nord – violin och viola
Camilla Åström – dragspel
Daniel Wejdin – kontrabas
Tetra
Ingrid Brännström – sång och slagverk
Sanna Källman – sång, cello och slagverk
Anna Ottertun – sång och slagverk
Maria Stellas – sång och slagverk

Låtlista


01. Joyeaux Noel/Lusse Lelle/Jovano Jovanke
02. Midvintertid
03. Klappvalsen
04. Staffansvisa
05. Kalanda
06. Staines Morris
07. Santa Lucia
08. Pyé Aleman/Kay La Nago
09. Gläd Dig Du Kristi Brud/Christos Jinieti/Amana
10. Min Fråga Och Mitt Svar
11. Nais Balamo
12. Hal Lela Hilluwa
13. I Vintersömnens Famn

 

 

Svängigt Kalejdoskopiskt Midvinterljus

Sättet att fira & sjunga in julen (& midvintern) skiljer sej från land till land, från kultur till kultur. I Sverige är det mycket Lucia, advent & julafton, men rätt tyst om midvinter. Tills förra året (eller ja, det började egentligen lite lätt 2010), då grupperna Kaja (Livet Nord, Camilla Åström & Daniel Wejdin) ock Tetra (Ingrid Brännström, Sanna Källman, Anna Ottertun & Maria Stellas) körde Midvintervaka på Teater Aftonstjärnan, Hisingen, Göteborg.
Skivan 'Midvintervaka' som kommer nu är förvisso en julskiva, men inte något av det nostalgiska kommer-du-ihåg-din-barndoms-ljuva-jul-skiva som vi i detta land kommit att förknippa med julmusik (ock för vissa av oss kommit att mer eller mindre avsky). Nä det här är fest & dans. Detta är folkmusik från både här & där, gärna på en ock samma gång. Eller för att citera skivbolaget Kakafon: ”Med saffransdoftande sånger och kanelkryddade låtar kokas en rykande het julebrygd på karibiska, nordiska, grekiska, arabiska och östeuropeiska tongångar.” Visst finns här traditionella julsånger som Santa Lucia (japp den framförs på italienska), men personligen tycker jag att juletiden är alldeles för kort lyssningstidshorisont för en platta som Midvintervaka.
Gillar du någon / några av nedan uppräknade grupper, där en eller flera av Kaja & Tetra medlemmarna ingår, kommer du med största sannolikhet att som jag snöa in med Midvintervaka tills vi åter ställer om våra klockor till sommartid: Ale Möller Band, Kultration, New Tango Orquesta, Ára, Gothenburg Yiddish Orchestra, Räfven, Amandakören.

 

 


Betyg: 4+ / 5


Kolla in mer på www.midvintervaka.se  

 

Lennart ”Mr Z” Olausson
www.ib2.sePhotographer: Peter Lloyd
Z