Grupp/artist
Kurbeats
Titel
Folktronica
Skivbolag / Distro
Triskele (?)

Genre
Skandinavisk FolkTronica
Format
CD
Utgivningsår
2013

Cat. No.:

?

The "Band":

All written & produced by:
Andreas Lingbrand
Mathias Eriksson
with
Solveig Andersson - Jojk
Erika Risinger - Vocals & violin
David Stiernholm - Keyed fiddle (nyckelharpa)

Låtlista


01. The Noid
02. Mono/Poly Wants A Cracker
03. Molaren
04. Perineum #1
05. Sub Serum
06. Lemming Leisures
07. Phony Pony
08. Perineum #2
09. Celestial Lights
( 10. Silencio )

 

 

Är vad den heter - Folktronica

Steget från Yggdrasil, världsträdet som omtalas i Eddorna, den nordiska mytologins heliga skrifter, till Skogssamerna i Dalarna är ca 3,5 år.
Producenten Mathias Eriksson, känd som MEEO, ock Andreas Lingbrand, med artistnamnet Paul Harbor bildade 2004 Yggdrasil. Albumet Prose Edda kom i slutet av 2009. Då många band gillar namnet Yggdrasil, även inom blandade folk-genrer, som t ex Färöiska ensemblen där bl a Anders:arna Hagberg & Jormin ingår, beslutade duon att byta till 'Kurbeats' – ett namn som snabbt för tankarna till det dekorativa målningssätt som används på bl a Dalahästar. Ock då är vi geografiskt väldigt nära där nyckelharpa möter skogssamer. På albumet 'Folktronica' förs de samman av en stökig elektronika-ande.
Folktronica börjar med en vind över kalfjället, övergår i en jojk av Solveig Andersson som går in i en stökigare elektronisk värld med fiol- & sånginslag av Erika Risinger från bl a Navarra ock David Stiernholms nyckelharpa, som hörts i bl a West of Eden. Så håller det på, med tyngdpunkt på elektronikan, tills vi kommer till bonusspåret 'Silencio', där det är just tyst i drygt 9 minuter. Sen kommer något som jag skulle beteckna som ett dåligt försök att imitera ett Michael B. Tretow-ljudspex.
Generellt tycker jag nog Kurbeats får till en bra blandning av Folk & tronica, som passar bra på club, att jobba till ock ha i bilen men inte för rogivande lyssning hemma.

 

 


Betyg: 4 / 5


Kolla in mer på kurbeats.com  

 

Lennarrrt ”Mr Z” Olausson
www.ib2.se
Z