Grupp/artist
NEEDTOBREATHE
Titel
Daylight
Format
CD
Genre
Trevlig RöjRock
Utgivningsår
2006
Producerad av
-
Skivbolag
Atlantic / Lava Records

Låtlista

1. Don't Wait For Daylight – 3:47
2. Quit – 3:27
3. Shine On – 4:13
4. Don't Leave Just Yet – 3:55
5. Haley – 3:22
6. You Are Here – 3:19
7. Knew It All – 3:10
8. More Than – 3:37
9. Over Now – 3:36
10. Lost – 4:05
11. I Won't Look Back – 3:08

 

 

4/7

 

Daylight är NEEDTOBREATHEs debutalbum som genomsyras av positivt tänkande & temat “We feel like you can change your life in a day, at any time, at any point. Basic decisions that you make can affect your life completely.”
Från South Carolina tog NEEDTOBREATHE sej till andra sidan Atlanten (England), där ‘Daylight’ är inspelad, för att få ett annorlunda sound, & för att andas Europeisk luft precis som sina förebilder - U2, Coldplay, Sigur Rós m fl. NEEDTOBREATHEs lite egna sound kommer främst från att den ena gitarristen (Bo) lärt sig spela genom att leka med elgitarren. Inga teorier & regler här inte, vilket medför att han för det mesta spelar nerifrån & upp istället för som brukligt. På ‘I Won’t Look Back’, albumets sista & lugnaste låt, går tankarna åt Springsteen-ballad-hållet, speciellt när Bear kommer igång på munspelet.
NEEDTOBREATHEs positiva tänkande är kanske oxå anledningen till att gruppen redan har en stor fanclub - ‘The Breathers’ - som även har en egen myspace-sida.


Mer finnes på:
Myspace.com/NeedToBreathe


Myspace.com/BreathersStreetTeam

 

 

Need 2 Breathe? Definitely!

Jag har aldrig känt så mycket ångest när jag försökt skriva något, som jag känt när jag försökt recensera NEEDTOBREATHEs Daylight. Inte ens när jag blev påtvingad att skriva 4 A4-sidor om ett ämne som inte intresserade mej alls på svenskan i högstadiet. Ovanstående är den 5:e versionen. Jag vill ju förmedla hur det låter, hur jag känner när jag lyssnar. Men det låter som Rix FM en helt vanlig dag - något som låter i bakgrunden som man inte orkar bry sig om vad det är. Det känns… ingenting. Ock då pratar jag inte om Gruppen med det namnet som nyligen släppt en platta, på plattan ock föralldel i hela Sverige.
Jag hade tänkt skriva: “Det är positivt. Det är här & nu. Vänta inte tills dagen gryr. Titta inte tillbaka. Gör omstart nu. Precis som du är just nu, det är Du. Titta framåt.” för så går tankarna lite när jag lyssnar på texterna i de olika låtarna på Daylight. Men det är ju helt förvirrat & känns lite… motsägelsefullt…
Egentligen bryr jag mig inte om Bo leker med sin elgitarr eller spelar med fötterna. Tyvärr, han kommer aldrig att få det att låta som Jimi Hendrix. Det känns ovärdigt att nämna ett så fantastiskt band som Sigur Rós på samma sida som NEEDTOBREATHE, än mer i samma stycke. Ock tyvärr hjälpte det inte att åka till England - det låter amerikanskt & superproducerat ändå. Men det är ju positivt & trevligt. Videon till Shine On är ju faktiskt rätt rolig & gör faktiskt den låten intressant.
...

Lennart "Mr Z" Olausson


 

 
Z