ZAK

Roller

- Zak, berättare & sig själv

- Resande Fiskförsäljare (Rf)

- Jesus

- Folkmassa

                      #####################################################

[InledningsBerättare]  I en annan tid, på en annan plats bodde en kort men mycket rik man som av sina vänner kallades Zak. Han kallades inte för Zak så speciellt ofta egentligen, för han hade inte så många vänner.

[Zak] Hej! Det är jag som kallas för Zak. Jag är tullare ock jobbar åt den statsmakt som invaderat mitt land. De flesta av mitt folk hatar verkligen den här statsmakten. Men jag tycker de är rätt trevliga. De låter mej sköta tullen som jag själv vill, bara de får in det de ska ha. En helt vanlig dag kunde det låta så här:

En resande fiskförsäljare kom till staden.

[Rf - lite surt]  Jag ska visst tulla för de här 3 lådorna med torsk.

[Zak - muntert]  Jaha, det blir 60 spänn.

[Rf - förvånat]  Men här i TullTaxeTabellen står det att en låda torsk ska tullas för 10 spänn?!

[Zak - tyket]  Jamen den är ju gammal. Den trycktes ju förra veckan. Du får la’ hänga me’ lite! Jag har infört en ny TorskTilläggsTull, det så kallade T3-tillägget. Det höjer tullen på torsk med 100%. Ska du ha in lådorna eller ska jag ringa efter tullpolisen?!

[Rf - mycket surt]  Hmm... Ta då dina 60 spänn å’ håll käften! [varpå han dänger sedlarna i bordet]

[Zak]  Detta gjorde ju att jag blev mycket rik. Men så förra veckan en helt vanlig onsdag kom ovanligt mycket folk till stan. Alla tjatade om en jeppe som hette Jesus. Jag hade hört talas om någon som hette Jesus när jag var på puben. Det var en där vars släkting tydligen stött på den här nykändisen. Han skulle visst vara profet eller politiker av nåt slag. Tydligen väldigt populär. Fast inte bland andra politiker ock byråkrater. Vissa påstår t o m att han ska vara son till den Gud som mina förfäder brukade tillbe.

Det brukar ju inte hända så mycket i den här stan så det var ju klart att jag drog dit.

[Sorl från folkmassa samt en del elaka kommentarer när Zak försöker tränga sig fram]

Nu är det som så att jag är ju inte speciellt lång, ock det är ju ett klart problem när man ska ut på stan ock se något som händer. De flesta vet ju vem jag är ock det underlättar ju inte precis. Men jag tänkte ”Skam den som ger sig”. Ock så fick jag syn på några illbattingar som klättrat upp i ett stort Mullbärsträd som sträckte sina enorma grenar en bra bit ut över Storgatan. Kan de, kan jag...

Jag hade otroligt bra utsikt över hela Storgatan där uppifrån. Det var jättemycket folk som trängdes på båda sidorna av gatan. Faktum är att jag aldrig sett så mycket folk ute samtidigt. Så började alla att busvissla, jubla ock skrika i ena ändan av gatan. Nu kom Jesus. Jag såg skitbra från min plats uppe i trädet. Det var som att sitta på VIP-plats på fotbollen.

Jesus vinkande, hälsade på en del, fick blommor av småungar. Men så när Jesus kom fram till trädet där jag satt ock var mitt under mej, stannade han ock tittade upp på mej med vänliga ögon. Just ögonen reagerade jag på. De utstrålade en enorm levandsglädje.

[Jesus] Zak kom ner där ifrån, för jag vill kolla in din nya espressomaskin.

[Zak] Jag vet inte vad som gjorde mig mest chockad - att han pratade med mej, visste vad jag hette eller att han, denne omtalade man ville komma hem till mej ock titta på min nya ögonsten. Det är ju som så att jag har en lite hobby. Jag är kaffefanatiker. Man får ju tag i en del unika grejer på jobbet ock det har med tiden blivit så att kaffe har blivit min stora passion. Endast det finaste kaffet, bryggt med absolut exakthet är gott nog för mej.

Ock så i måndags fick jag hem en espressobryggare från Italien som jag specialbeställt. Den bryggde 2 koppar åt gången under 20 bars tryck, vilket innebär en mörk, stark espresson med tjockt brunt skum ovanpå. Helt enkelt världens bästa espresso om jag får säga det själv.

När det nu kommer en kändis som tycks dela denna passion med mig ock som till på köpet vill komma hem till mej så tvekar man ju inte. Så jag hoppade ju ner ock började gå hemmåt med Jesus. Men folk runt om kring som hört alltihop var ju inte så nöjda.

[Folk muttrar i bakgrunden] Ska Jesus föja med tullfjanten hem? Han stjäl ju pengar från oss alla! Har han mutat Jesus, eller?! Ock Jesus påstår sig vara Guds son - hur får han det att gå ihop? Gå hem till en liten egoistisk översittartjuv!

[Zak fortsätter] En del var riktigt förbannade. Jag tror att en hel del var tvugna att revidera sin uppfattning om Jesus just då.

Jag vet inte vad som fick mej att göra det jag gjorde då. Jag hörde helt plötsligt mej själv säga till Jesus: ”Jag har varit en dålig människa, men från ock med idag ska det bli andra bullar av. Jag ska ge ½ av det jag har till de fattiga. Om jag tagit ut för hög tull av någon, så ska dom få 4 gånger så mycket tillbaka.”

Då sa Jesus, som jag faktiskt tror är Guds son:

[Jesus] Idag är en stor dag för dej ock din familj, för idag har Gud tagit emot er som sina barn. Du var som ett förlorat barn, Zak. Det är sådana människor som dej som jag har kommit för att söka upp ock rädda.

[Zak] Ja, sen fortsatte vi hem till mej. Vi satt hela natten ock testade olika kaffesorter, olika rostning ock olika smaksättningar, samtidigt som vi snackade. Han hade otroligt många sanningar. Många så enkla ock nära att man i sina tankeloopar redan från början gjort det för komplicerat för sej. I gryningen fortsatte Jesus till nästa stad. Jag misstänker att det gick något fortare än vanligt. Han behövde ju inte stanna ock sova direkt efter allt kaffe han fått i sej... Jag kunde inte sova på 3 dygn efter det där. Det är inte bra att dricka så mycket kaffe på en gång...

Sen dess har folk börjat att hälsa på mej på stan. Jag tar nu ut rätt tulltaxa. Jag är inte längre så rik på pengar, men jag är en oerhört lycklig människa. Jag tror inte man kan fortsätta att leva som jag gjorde innan, efter det att man mött en sån människa som Jesus.

                      #####################################################

Fri tolkning,
som kanske kan vara en RadioTeater,
av berättelsen i Lukas kap19,
vers 1-10 gjord av Mr Z

created & © by: Mr Z

 

  Z